Erdei ember a sárkányok földjén

Erdei ember a sárkányok földjén

30. nap – KL, Batu Caves, aztán indulás haza

2016. június 19. - Tóth Hajnalka!

Noha ez az utolsó napunk, mára is izgalmas kalandot találtunk ki magunknak!

Jól bereggelizve, a kijelentkezés után indultunk el mai programunk helyszínére, a Batu Caves-hez (a caves barlangokat jelent).

2 RM –ért a kettes vonalon futó vonattal fél óra alatt kényelmesen kizötyögtünk a helyszínre. (Érdekesség, hogy a hosszú szerelvény két középső kocsija csak és kizárólag „ladies coach”, vagyis csak nők ülhetnek oda! Abba a részlegbe férfi nem teheti be a lábát, a nőkkel legfeljebb a gyermekeik utazhatnak együtt. Persze a „lady” dönthet úgy, hogy a vonát koedukált részébe száll, mondjuk, ha nem olyan szigorú a vallása, vagy a kedvesével, férjével szeretne utazni. Vagy ha egyszerűen csak ahhoz van kedve. Ez igazán figyelmes gesztus annak érdekében, hogy a nők kellemesebben érezzék magukat.)

 A Batu Caves hindu templomoknak ad otthont, sajnos igazi turistagettó, ahogy a Baliról szóló útikönyvünk szerzője Kutát is jellemezte. Itt persze nem ausztrál szörfösöktől hemzseg a táj, hanem ezernyi mindenféle nemzetiségű utazótól, akik folyamatosan tapossák és rombolják a gyönyörűséges természeti értékeket.

Legtöbben nem is csodálkoznak rá a cseppkőbarlang fantasztikus formáira, inkább az itt lakó majmokat piszkálják, vagy idétlen szelfiket készítenek magukról – a kettő voltaképp ugyanaz.

Bennünket a hosszúfarkú makákók már kevésbé hoznak lázba, bár még mindig hihetetlen érzés, hogy olyan természetesen szaladgálnak mellettünk, mintha nem is annyira majmok, sokkal inkább kisgyerekek lennének. Nem félnek, nem támadnak. Az itt megjelenő, zömében ázsiai, indiai, arab népek félnek tőlük, mégis hergelik őket: etetéssel próbálnak kapcsolatot teremteni velük. Aztán, ha az állat hirtelen nyúl a falatért, ijedtükben elrántják – ezzel meglehetősen felingerlik az állatokat. Beteg helyzet a vad (vadon élő) állatok és az emberek ilyen „együttélése”, nem szeretem látni. Én tudom, mire képesek, bár alapvetően nincs bennük rosszindulat (a majmokra gondolok). Tudom mire képesek, oly ostoba némelyik, és még rosszindulatú is (az emberekre gondolok)... Zoli és én kellő tisztelettel és távolságtartással sétáltunk közöttük, a főbarlanghoz vezető hosszú lépcsőn mégis majdnem megkapaszkodtam egy makákóban a korlát helyett! :) Zoli szólt, hogy azért ne markoljak bele, de én csak ezután vettem észre a mellettem csücsülő állatot. Az utolsó pillanatban húztam vissza a kezem.

 A barlang bennünket kialakult formáival és elképesztő méretével nyűgözött le – mintha egy katedrális főhajójában lépkednél. Úgy érzed magad, mint egy megszeppent kisdiák, amikor először lépi át a fölé magasodó iskola kapuját. Biztos, hogy egyszer beleírom ezt a szépséget valamelyik könyvembe, ami még Zolit is megihlette: a barlang legfelső termében, ahová egy kör alakú nyíláson át besüt a Nap, ott lelne rá a hős a tömérdek kincsre. Amivel aztán boldogan él, míg meg nem hal. (Az én történetem némileg bonyolultabb lenne).

 A valóságban kincs helyett itt is egy hindu oltár áll, ami körül nyüzsögnek a turisták. Közben a papok mit sem törődve velük, folytatják a szertartást, a hívők pedig elébük járulnak, vagy imádkoznak.

Az oltár kis épülete mögött éktelenkednek a látogatók falfirkái, és halomba gyűjtött ásványvizes palackok tornyosulnak. Irtózatosan szemetelnek ezek az ázsiaiak – ahogy a rinca-i ranger mondta: „Hm…local people...!”

A bejegyzés trackback címe:

https://erdeiember.blog.hu/api/trackback/id/tr948823636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása